top of page

HIGHLIGHTED

HABER

Algoritma sanatının öncü isimlerini ağırlayan Hesaplar ve Tesadüfler sergisi 19 Eylül'de Pera Müzesi'nde açılıyor.

Algoritma ve Bilgisayar Sanatının Öncüleri Pera Müzesi'nde!

...

Hesaplar ve Tesadüfler, algoritma sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy'nin Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu'nda yer alan eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy'nin sanatsal pratiklerinin algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürüyor.


1968 yılında bilgisayarla çalışmaya başlayan Vera Molnár, bilgisayarı hem bilimin hem de sanatın sınırlarını genişleten resimler üretmek için bir araç olarak kullandı. Molnár’ın çalışmalarında algoritmik rastlantısallık önemli bir rol oynarken; sanatçının pratiği düzen ve düzensizlik, yapı ve özgürlük gibi ikiliklerden beslenir. 


Gizella Rákóczy Bükülmüş Spiral, 117 x 198,5 cm, 1987 (Fotoğraf - Pera Müzesi)


Vera Molnar, Letters of my Mother V, 1990 (Fotoğraf - The Museum of Fine Arts Budapest)


Dóra Maurer'in çalışmalarında ise güçlü bir sistematikleştirme eğilimi vardır; Maurer, 1970'lerin başından itibaren kusursuz ve kesin yapılar yaratan matematiğin ve müziğin araçlarını ve biçimlerini araştırmıştır.  Çalışmalarında sayım ve düzensiz kümeleri düzene sokma pratikleri öne çıkar.


Geometrik sanatın önde gelen isimlerinden Gizella Rákóczy'nin resimlerinde ise tutarlı, sistematik ve yapı odaklı bir tavır gözlenir. 1976'dan itibaren, dört kollu spirallerin hareketlerini ve seri olasılıklarını araştıran sanatçı, takip eden yıllarda Fibonacci serisinin formülünü kullanarak şeffaf boyanın tonlarını katmanlaştırmaya başladığı sulu boya resimler de yapmıştır.


2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sergi, 19 Eylül 2024 - 26 Ocak 2025 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Bize Ulaşın

bottom of page